Waarom handen wassen tot minder ziektes leidt

Waarom handen wassen tot minder ziektes leidt

De meeste ziektes veroorzaakt door bacteriën of virussen worden verspreid via de handen. Deze besmettelijke ziektes tonen het belang aan van goed gewassen handen. Je komt in contact met bacteriën en virussen via deurknoppen, toiletten, winkelwagens en in vele andere situaties. Hoe en wanneer moet je jouw handen wassen? Lees in dit artikel wat jij kan doen om ziektes te voorkomen.


Enkele cijfers over handen wassen

  • Onderzoek toont aan dat mensen in openbare toiletten gemiddeld slechts 6 seconden besteden aan het wassen van hun handen. Het is echter aan te raden om je handen minimaal 20 seconden te schrobben. Deze tijd is nodig om de ziektekiemen en bacteriën te verwijderen die zich op je handen bevinden. 
  • Slechts 31% van de mannen en 65% van de vrouwen wast hun handen na toiletbezoek. 
  • Experts schatten dat 80% van de besmettingen met ziektes tussen mensen gebeurt via handen. 40% van deze besmettingen kan worden voorkomen door de handen goed te wassen.
  • Bacteriën overleven tot 48 uur op een oppervlak, afhankelijk van de soort bacterie en het materiaal van het oppervlak.
  • Een toetsenbord of computermuis bevat per vierkante centimeter gemiddeld 10.000 organismen. Het is dus geen fabeltje dat een gemiddelde wc-bril minder bacteriën bevat.

Hoe ziektekiemen zich verspreiden


Handen wassen helpt je gezond te blijven en de verspreiding van infecties van de ene persoon naar de andere te voorkomen. Ziektekiemen dringen via de slijmvliezen het lichaam binnen en veroorzaken zo infecties. Ze kunnen zich verspreiden wanneer je met ongewassen handen je ogen, neus of mond aanraakt. Daarnaast vindt besmetting plaats wanneer je eten en drinken bereidt of eet met ongewassen handen. Ook bij het aanraken van een besmet oppervlak of voorwerp is er een risico. Tenslotte verspreiden ziektes zich bij het aanraken van de handen van andere mensen. Denk bijvoorbeeld aan het snuiten van de neus, hoesten of niezen in de handen, om vervolgens iemand de hand te schudden. 


Wanneer handen wassen


Er bestaat geen regel over om de hoeveel minuten of uren je best jouw handen wast. Het is echter van belang om je handen regelmatig  te wassen, en zeker op  momenten waar zich verspreiding van ziektekiemen kan voordoen: 

  • Voor, tijdens en na het bereiden van voedsel.
  • Voor en na het eten. Voor en na de zorg voor iemand die ziek is. Voor en na het behandelen van een snee of wond.
  • Na gebruik van het toilet.
  • Na het verschonen van luiers of het opruimen wanneer een kind het toilet heeft gebruikt.
  • Na het snuiten van je neus, hoesten of niezen.
  • Na het aanraken van een dier of dierlijk afval.
  • Na het aanraken van afval.
  • Na het aanraken van de handen van een andere persoon.

Hoe handen wassen


Begin met je handen nat te maken met schoon en stromend water. Bespaar vervolgens water door de kraan dicht te draaien. Hierna breng je zeep aan en maak je schuim door de handen samen met de zeep over elkaar te wrijven. Was grondig de rug van je handen, tussen je vingers en onder je nagels. Schrob je handen minimaal 20 seconden om komaf te maken met ziektekiemen en bacteriën. Spoel vervolgens je handen goed af. Droog je handen af met een propere handdoek of laat ze in de lucht drogen. Vermijd het gebruik van een heteluchtdroger. Deze zorgt immers voor een toename van bacteriën in plaats van een afname.